Tänk vilken tur att jag har en egen liten valp att gosa med, nu när det föds så många härliga kullar överallt. Själv har jag ju inte kommit igång med min egna uppfödning än och min avelslängtan är mycket stor. Vi har två löptikar just nu, men båda är för unga för att paras, men nästa löpning…ja, den ser jag fram emot med stor förväntan. Tanken är att jag då ska para min älskade ruby ”Cherry”. Det går nog inte en dag utan att jag funderar på detta. Vem ska jag para med?!? Vilken hane ska jag välja?!? Första tanken var en blackandtanhane men nu är jag så sugen på en liten rubyflicka efter Cherry och då är ju chansen större till det om jag väljer en rubyhane. Ska jag välja en yngre eller äldre gentleman? Lutar lite åt en äldre. Är jag rädd för att hanen är använd för mycket? Ja, men är han bra så blir det ju ofta så och tillsammans med min tik så blir det ju ändå något nytt. Att hanen ska ha intyg på hjärta, ögon och patella utan anmärkning är självklart för mig, men det är ju viktigt att kolla hälsoprofilen längre bak i tiden också. Ja, det blir mycket att ta hänsyn till.

En del säger att de ”kör” med den eller den linjen för den är såååå bra, inga avigsidor alls. Tillåt mig tvivla…jag tror att alla linjer har för- och nackdelar. Jag vill prova olika linjer till vår ”Cherry”. Om vi kan få tre kullar efter vår älskling, vill jag inte använda samma hane varje gång eller nära släkt med honom. Jag söker en individ som jag tycker passar min tik. Eftersom jag tycker att hon är så underbar *fniss* vill jag gärna kopiera henne, men önskvärt vore en något mindre/lättare kopia.

Sen undrar jag varför linjeavel låter så fint, medans inavel har en negativ klang. Är det inte samma förfarande?

Ha en bra dag.