DNA test eller inte? Ja, det är frågan smiley
I Norge och Danmark är det ganska vanligt att ta DNA test för Episodic Falling (EF) och Curly Coat Dry Eye Syndrome (CCS).
I Sverige är det inte lika vanligt att testa för detta och jag har funderat en hel del på om det är bra eller dåligt. Trots grubblerier har jag inte kommit till någon säker ståndpunkt, men jag har faktiskt testat en hund i min flock (av ren och skär nyfikenhet hur det går till, tror jag smiley).
I den bästa av världar testar alla sina hundar och med sunt förnuft kunde man använda sig av informationen som testet ger och inga valpar behövde längre bli sjuka i dessa sjukdomar. Men nu ser ju inte verkligheten ut så tyvärr. Vad händer t.ex. med en hanhund som verkar vara en utmärkt avelshane, men som är bärare av EF eller CCS? Tror att det är många som ”väljer bort” denna hane för de vill inte testa sin tik. Vad händer med en tik som är bärare? Det kan bli svårt att hitta en lämplig hane i Sverige som passar, eftersom det inte är så många som testar.

Det är väldigt skönt för mig att veta att vår norska gutt Chase automatiskt är fri eftersom både mamman och pappan är testade fria
Fina Liljeskogens Lotus Charmer ”Chase” som vi är så stolta över.

Vilket är bäst….att veta eller inte veta? Borde ju vara bäst att veta, men……..man vill ju inte att fina avelsdjur (ur SM och hjärtsynpunkt och vackra) utesluts heller. Framförallt inom aveln av helfärgade cavalierer vill man inte att avelsbasen blir för snäv. Risken finns!! Vet egentligen inte hur vanliga dessa sjukdomar är, men man skulle ju helst vilja eliminera tankarna på EF och CCS och koncentrera sig på annat när man planerar sina kombinationer.

Och vem testade vi då smiley ?
Det blev vår Chakira som fick stilla min nyfikenhet…..

Vackra Glittertind Glamorous Chakira ”Chakira”

Och vad visade DNA testen??

This dog is CLEAR of episodic falling
This dog is CLEAR of curly coat dry Eye syndrome

Härligt!!! Jag är glad!!!

Ha en bra dag
Kram