Det finns ett förslag om begränsning av användandet av hanar under 5 år. Max 5 kullar för att sedan släppas fria i aveln om de är hjärtfriska. Glädjande nog så verkar de flesta cavalieruppfödarna i Sverige tycka att detta är bra. Jag tycker det är strålande…..och fördelarna har det ju skrivits mycket om på både facebook och i bloggar.
Tyvärr är inte cavaliersverige lika överens om hur vi går vidare med andra delar i avelsarbetet. Det har liksom bildats två läger!! Det är positivt att det finns ett engagemang, men tragiskt att det ibland övergår i personangrepp. Om jag fattat rätt så vill inte SKK ha kvar nuvarande hälsoprogram. Jag vet inte vad som är mest rätt och vilka regler vi ska ha i avelsarbetet, men jag vet att jag under de senaste åren hört många olika tolkningar angående retroaktiva avelsspärrar av friska individer. Jag skulle önska att ett hälsoprogram var enkelt att förstå för alla, annars är det nog en svaghet inbyggd. Men vi kommer naturligtsvis att följa de regler som blir. Nog nu om det.

Vi har tre UNGA hanar i vår kennel, varav två redan är Champions och en har reserv-Cert. Det har kommit en del förfrågningar om att få låna dem och då känns det bra att hänvisa till att de är just unga och inte ska användas till mer än högst 5 kullar före fem års ålder. Eftersom vi har egna tikar som hanarna ska para så blir det omöjligt att låna ut dem till alla som frågar. Det känns bra att få para dem själv först och också ta ”smällen” om det visar sig att de inte är så bra i aveln. Det är ju också tyvärr så att hanarna ofta får skulden om kullen inte blir bra. Erkänner att jag själv ibland ramlar in i samma hjulspår, typ att den hanhunden ger det och den hanhunden ger det. Så knäppt egentligen……för det är ju kombinationen hane+tik som ger kullen. Och tiken är minst lika viktig och det är ju också hon som föder och uppfostrar sina små.

Men efter fem år då? Vi vill inte gärna överanvända våra hanar och måste därför tänka till även då, vilka som får låna våra hanar. Blir svårt, för både min man och jag ogillar att göra folk besvikna. Men förutom att eventuella tikar ska vara sunda och friska och att vi har en tro på att de skulle passa till våra hanar, så har jag funderat på olika kategorier

1) Nära vänner
2) Payback
3) Kommande Payback
4) Särskilt intressant kombination
5) Annat

Punkt 3 känns viktig för oss och med den menar jag följande: Vi behöver ju förståss också leta lämpliga hanar framöver och en uppfödare som har någon för oss intressant hane kan först få låna vår och att vi återkommer senare för att låna dennes hane.

Hanar kommer att få mycket högre status framöver, tror jag och de uppfödare som bara har tikar i sin kennel lever nog lite osäkert.

Ja, detta var mina tankar just nu, men jag är inte opåverkbar…….smiley
Just nu väntar vi på att vår norske gutt Chase ska få prova på att para. Han är fyra år och har nytt UA-intyg på hjärtat taget 2016-01-08.

Så snälla Zally….börja löpa nu!!

Kramizar