Jag tycker det är oerhört intressant att studera hundarnas beteenden i flocken. Alla är individer och man undrar hur mycket som är ärvt och hur mycket som beror på miljö. Jag tror ju att de 8-10 veckor som valparna bor hos oss uppfödare är väldigt viktiga. Det är intressant att se hur tikarna behandlar sin kull och vad hon överför till de små. Ibland dyker det upp egenskaper som man undrar lite extra över smiley.
Vår blackandtantik Chakira fick behålla sin valp Iris från sin senaste kull. När valparna var små och diade var Chakira en exemplarisk mamma. Hon skötte om dem exemplariskt, gav mycket kärlek och städade också efter dem. Nu när Iris är ”tonåring” bryr hon sig inte det minsta om sin dotter. Iris är mycket omtyckt i flocken och de andra vuxna, både tikar och hanar, pysslar om henne mycket. Lite konstigt har jag nog tyckt att Chakira inte känns vid sin dotter mer. Två egenskaper tycks hon dock ha fört vidare…….den ena är att Chakira nästan aldrig skäller och det gör inte Iris heller. I Chakiras fall är det så sällsynt så jag kände inte igen rösten när hon hade blivit bortglömd i garaget för ett par år sedan och tyckte det var dags att göra sig hörd. Den andra egenheten är att båda är ”kvävare” smiley. Med det menar jag att resten av flocken är kramare, men dessa lägger sig på vårt huvud och trycker och kväver allt vad de förmår…….lustigt hihihi.

Jag har tagit några bilder nu på morgonen på mor och dotter. Att få lilla Iris att sitta still var inte det lättaste, trots hjälp av Rolf. Jag fattar inte hur de som kan sätta upp tio hundar i en soffa och få alla att sitta still bär sig åt…..impad av det.

Vi passade också på att fota Cherry och dotterdotter Gilda
Att fota en hund, här Gilda, är betydligt enklare

Så till något annat……det har varit tvådagars utställningshelg i Eskilstuna. Rolf med Bowi och Iris var där, medan jag stannade hemma med övriga flocken. Har förstått att många blev ledsna och besvikna för det haglade blått, gult och t.o.m. grönt (färgglad domarkritik), vilket framförallt är trist för de som är på utställning en av de första gångerna. Men här kommer några bilder som duktiga Carina Anklev låtit mig ta del av:
Natalie med Rut (som är dotter till Cherry)
Rolf och Iris
Rolf och Bowi i Championklassen
Bowi på söndagen, Excellent med CK men oplacerad

Och sist men inte minst, Natalie fick en bamserosett i Eskilstuna för att Charmdroppens First Love ”Rut” blev Årets lydnadscavalier 2015.
Riktigt bra jobbat!!

Kram tills nästa gång