Först vill jag börja med att berätta att förra inlägget om Gilda skapade engagemang. Jag fick mail, sms och facebookmeddelande från valpköpare och uppfödare. Det värmde att så många bryr sig faktiskt. Många erfarna uppfödare (även från övriga Norden) skrev om att patellaluxation är ett litet problem i rasen och att det ofta är förvärvat. Det kan t.ex. vara ett fall eller för mycket träning med hopp innan valpen/unghunden växt färdigt. Det finns därför många hundar som vid sin första koll fått grad 1 och 2, men senare varit utan anmärkning (UA). Det finns dock också en ärftlig faktor och jag har letat bakåt i leden för att försöka förstå och få vägledning vad som var orsaken i Gildas kull. Jag har endast hittat en hund med grad 1 (två led bakåt i sidled, inga avkommor), men det är förståss många hundar som inte kollas också om de finns i sällskapshem och inte ska användas i avel. Tips om träning (cavaletti) har jag också fått av en gullig uppfödare smiley. Sen håller jag fullständigt med om att det är blåsljud på hjärtat och SM som vi ska fokusera på i vårt avelsarbete och att vi ska vara försiktiga med att plocka bort ”värdefulla” hundar från avel i onödan.

Nu till nåt helt annat…….bilder på våra tre röda busfrön. De är snart 5 månader och inte längre så små. De har aldrig haft nån egentlig gänglighetsperiod, tycker jag, utan växt ganska jämnt hela tiden. Jag är riktigt nöjd med deras konstruktion, men jag är ju partisk förståss smiley. Ser fram emot att de börjar bredda sig lite mer och får mer päls och behäng. Jag älskar deras härliga temperament……sååååå goa.
Kramizar