Jag älskar att ha valpar!!!

När allt flyter på är det helt underbart. Man har fantiserat och tänkt ut en lämplig hane till sin tik, parningen går bra och man börjar vänta på de små. När de föds får man en obeskrivbar kick. Sen har man en härlig tid när man får följa valparnas utveckling under 8-10 veckor.

Men det här med säljprocessen är INTE min grej. Jag har en neurotisk inställning och är extremt rädd att våra valpar ska hamna fel. Ändå har vi haft ”tur”, merparten av våra små har hamnat i fina familjer.

Vår ras, Cavalier King Charles Spaniel har sedan 2001 haft ett hälsoprogram. Det uppdaterades 2017 och ser ut på följande sätt:

Det finns förståss en anledning till ovanstående hälsoprogram. Eftersom blåsljud på hjärtat är ärftligt och ett problem inom rasen, vill vi ha koll på våra avelsdjur. Även ögon och knän kontrolleras och officiella intyg registreras hos SKK. DNA-tester och scanning förekommer också även om de inte registreras. Det finns alltså en hel del att tänka på INNAN man avlar.

Men……nu visar det sig att det finns de som vill gå genvägar. Man struntar i att hälsotesta sin hund. Man parar alldeles för unga hundar. Man struntar i att tiken behöver vila. Man kör blandrasavel o.s.v. Det har blivit en marknad för valpar som har Poo i sitt påhittade namn, typ CavaPoo och de säljs för fantasipriser.

Jag trodde tidigare att jag hade god människokännedom, men nu har jag börjat tvivla på mig själv. Vi har fått flertalet, i mitt tycke, fina intressemail som jag absolut har fallit för. Men tack vare att andra uppfödarkollegor varnat och uppmärksammat mig på ”konstigheter” har vi inte trillat dit än (vad jag vet) på de som t.ex. vill köpa valp att använda till sin blandrasavel.

Så alltså……vågar eller vågar vi inte….. sälja fina cavaliervalpar till okända??? Något att fundera på. Fast inners inne tror jag suget efter att följa några små puppisars utveckling tar överhanden. Men tills det är dags, så njuter vi av vår flock. Hösten är väl inte en favoritårstid om det regnar varannan dag, hundarna blir lortiga och måste duschas var och varannan gång då de kommit in från den stora inhägnaden som vi har vid fritidsstället.

Cherry i ”urskogen” på baksidan
Bowi
Dick
Eftersom det är blött i höga gräset, sitter Chakira helst på baksidans lilla altan.
Andra räds inte lite blöta……vet inte om de syns på bilden
Iris
Mango
Det finns trattkantareller i inhägnaden…….de plockar vi inte
Det kliar i fingrarna….de är stora och fina. Vi gillar att plocka svamp och det är bara att gå liten bit utanför tomten så har vi hittat ganska mycket i omgångar.
Rensningen är tråkig…..men sen…..MUMS
Medan andra i flocken gräver efter sork på baksidan, så kan divan Harmony krafsa lite försiktigt i någon annans lilla hål på framsidan.
Chase är inte heller någon grävare, lortar sällan ner sig
Iris spanar
Puss, Puss

Kramizar